Колесният разузнавач AMX-10 RC

79 / 100

Колесният разузнавач AMX-10 RC се появява за пръв път през 70-те години. Разработена е от Nexter Systems (тогава наречена GIAT Industries или Groupement des Industries de l’Armée de Terre). Целта била да замени Panhard EBR, която вече била на въоръжение вече цели 30 години. Някои от елементите ѝ били като на верижната машина AMX-10P, но като цяло двете машини са коренно различни.

Колесният разузнавач AMX-10 RC е приет на въоръжение през 1979 г., което продължило традицията във френската армия да се използват колесни, а не верижни унищожители на танкове. През 2000 г. машините от типа RC били модернизирани до стандарта Revone и получили означение RCR, като плановете тогава били машините да се използват до 2020 или 2025г. като след този период е планирано на въоръжение да бъде приет автомобилът EBRC Jaguar.

Конструкция

Колесният разузнавач AMX-10 RC е бронирано превозно средство с колесна формула 6х6. Окачането е хидропневматично, и позволява на водача да променя просвета по време на движение в диапазона между 21 и 60 см., като изборът зависи от терена. С помощта на окачването превозното средство може да се накланя напред, назад или настрани.

Колесният разузнавач AMX-10 RC се управлява доста нетрадиционно, поради факта, че не разполага със завиващи колела. Използва се принципа на завиване на танковете, като колелата от едната и другата страна се въртят с различни скорости, което кара машината да се завърти.

Задвижването е поверено на дизеловия двигател HS 115, разработен от Renault и разполагащ с 260 к.с. В края на производството е въведен агрегата Baudouin Model 6F 11 SRX, който развива 280 к.с., като в последствие до 1995 г. и останалите бройки са преоборудвани с него. Така максималната скорост достига 80 км/ч по шосе и 65 км/ч по пресечен терен, а разстоянието, което може да се измине с едно пълно зареждане на резервоарите е 800 км.

Колесният разузнавач AMX-10 RC разполага с механична трансмисия, с четири предавки за движение напред и с още толкова за движение назад. И шестте колела на машината са оборудвани с дискови спирачки. AMX-10 RC всъщност е амфибия, като във вода се задвижва от две дюзи, подобно на джет, които позволяват достигане на скорост от 7,2 км/ч.

Куполата е Toucan TK 105 и е изградена от заварени алуминиеви плочи, както и самият корпус, като бронировката е проектирана да издържа на средноголеми снаряди с диаметър от 20 мм до 30 мм. Въртенето се осъществява с помощта на електрохидравличен механизъм, като в задната ѝ част са монтирани четири димни гранати.

Още при проектирането е заложено колесният разузнавач AMX-10 RC да може да се транспортира по въздуха, което определя и габаритите му. Дължината ѝ е 9,15 м. с оръдие напред, а самият корпус е 6,24 м., ширината ѝ е 2,78м., височината 2,56м. Теглото зависи основно от оборудването. Вариантът RC тежи 15,8 тона, но с допълнителна бронировка достига 16,6. RCR е с тегло 17,2 тона, като с броня, предпазваща от мини масата нараства на 22 тона. Бордовата мрежа работи на 24 волта, като за целта се използват шест акумулатора по 12 волта и 100 амперчаса.

Колесният разузнавач AMX-10 RC има екипаж от четирима души. Водачът е позициониран отпред в ляво. На негово разположение са три перископа. Мястото на командира е в отзад в дясно и разполага с шест стационарни перископа и един въртящ се телескоп М398, като над главите и на двамата е поставен по един люк. Командирът е в състояние да поема функциите на оръдейника, като завърта куполата и помага за оръдието. Стрелецът седи в предната дясна част куполата, като разполага с три перископа и един телескоп с лазерно насочване.

Колесният разузнавач AMX-10 RC има оръдие модел F2, разработен специално за леки превозни средства и изстрелва 105-милиметрови снаряди. Дължината на дулото е 48 пъти по-голяма от диаметъра на снаряда. Снарядите могат да са от най-различен вид, но не са съвместими със стандартните за NATO. С подходящ снаряд оръдието е способно да пробие бронята на повечето от основните съветски танкове, като Т55 и Т62 от разстояние два километра. По-модерните руски бронирани машини биха били костелив орех за французина.

Въпреки, че може да реализира точни изстрели само в спряло положение колесният разузнавач AMX-10 RC може да възпроизведе изстрел само 10 секунди след локализиране на  мишената, като в голяма част от случаите реализира точно попадение още от първия изстрел. Скоростта на снаряда, при излизане от цевта на оръдието е 1400 м/с, което се равнява на 5040 km/ч. Боекомплектът на оръдието се състои от общо 38 снаряда, като 12 от тях са позиционирани в куполата. 7.62-милиметрова картечница, допълва огневата мощ на френския боец, като при някои модели се монтира допълнителна картечница на покрива на куполата.

Модификацията AMX-10 RCR

През 1994 г. френската армия взема решение да модернизира флотилията си от AMX-10 RC. Подобренията включват нова купола и оръдие, като се добави нова броня и някои модификации и подобрения на електрониката. В крайна сметка поради бюджетни съкращения модернизацията е отложена до 2000г., когато фирмата Nexter Systems подписва договор за преработка на 256 машини. Модернизацията включва и система SIT-VI, която позволява на бойните единици да обменят информация за бойната обстановка помежду и с командния център.

За командира и стрелеца са осигурени нови термочувстителни камери, а куполата е разширена в задната си част, за да може да монтира допълнително оборудване в нея. На куполата също така е монтирана система Galix, която позволява изстрелване на различни видове гранати, включително димни или експлозивни.

Трансмисията била подменена с автоматична. Хидропневматичното окачване също били изцяло преработено. В допълнение била монтирана система за регулиране на налягането в гумите, което позволява по-добряване на опорно-сцепната проходимост в зависимост от терена. Недостатък на модернизацията е повишаването на теглото, което силно влошава плавателните качества на машината и тя вече не е амфибия и задвижващите дюзи са демонтирани. Първите модернизирани машини били доставени през 2005 г., а цялостната модернизация продължила до 2010 г.
AMX-10RC-blueprint.jpg

Принципно били разработени и много други различни варианти на AMX-10, но нито един, освен споменатите тук два не влиза в производство. Вариантът RP например бил предвиден за десантно превозно средство, като бил без купола, а двигателят бил преместен в предната част, за да се освободи място за 8 души. За самозащита било предвидено 20-милиметрово оръдие и картечница.

Колесният разузнавач AMX-10 RC бил продаван и на други държави. През 1978 г. Мароко поръчва 108 броя, Катар получава през 1994 г. 12 машини. Общо произведени са 457 машини.

По време на службата си колесният разузнавач AMX-10 RC взема участие в конфликта в Чад в началото на 80-те години, операция Пустинна буря от 1991г., както и в Косово. След модернизация първата мисия била в Бряг на слоновата кост през 2006 г. с френския чуждестранен легион, като част от мироопазващите сили на NATO. AMX-10 взема участие и в Афганистан.

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *