Лафетът свързва седловия влекача с полуремаркето

Снимка: kamioni.bg


82 / 100

Лафетът, наричан още седло, представлява елемент, който осигурява връзката между седловия влекач и полуремаркето. Седлото е много отговорен елемент, който е силно натоварен по време на движение и от него зависи неразривната (по време на движение) връзка между дете части на транспортната единица.

Устройство

Камионите, които теглят полуремаркета се наричат седлови влекачи, именно заради този основен елемент. Този тип влекачи имат кабина в предната част на рамата, а в задната част е поставен лафетът, вместо каросерия. Това е така, защото една част от теглото на полуремаркето се поема от задната ос на влекача.

Лафетът работи в комбинация, с така наречения на жаргон царски болт, който е свързан постоянно с рамата на полуремаркето. В официалната литература болтът се нарича присъединителен болт за полуремаркета и представлява ос с изтънена шийка в средната си част и широки краища. Той се монтира вертикално и влиза в седлото, като заключва специален механизъм.

Устройство на лафетВръзката между тези два елемента трябва да осигури възможност на влекача да се завърта спрямо ремаркето. Освен това лафетът може да се накланя по дължина за безпроблемно преодоляване на напречни неравности и съвсем леко може да поема странично накланяне на полуремаркето.

Поради голямото тегло на превозваните товари триенето между седлото и плочавата на полуремаркето, около царския болт, е много голямо. За да не се получи задиране или ускорено износване на двата елемента съществуват редица технически решения:

  • Най-традиционното е лафетът да се маже грес, но това е полезно само при обикновенно седло с метални плочи.
  • Модерни конструкции се изработват с дебели тефлонови вложки, при които мазането с грес дори е противопоказно. Тефлонът позволява безпроблемното плъзгане на двете повърхнини, докато греста освен да смазва има и свойството да полепва с прах, което силно влошава фрикционните свойства на възела. При варианта с тефлонови плочи се гресират само осите и механизмите на самото седло.
  • Третият и най-малко разпространен вариант е със система за автоматично мазане, при която помпа подава масло през спрециални отвори през определени интервали от време, така целият механизъм се предпазва и от корозия.

Куплиране и разделяне

Куплирането и съответно резделянето на влекача от полуремаркето не е елементарна операция. Процедурата изисква доста усилия, специализирани познания и съобразителност от страна на водача на товарния автомобил. За куплирането е необходимо водачът на заден ход да подходи със задницата на влекача под предния край на полуремаркето, където се намира царския болт.

В момента, в който лафетът мине под полуремаркето водачът трябва да повдигне задницата на влекача с помощта на пневматичното окачване и да опре седлото в рамата на полуремаркето. След това водачът трябва да продължи движението назад, докато царският болт не влезе в седлото и не заключи механизма. В този случай се чува отчетливо изщракване, което само по себе си не е сигурен знак, че зацепването е успешно.

Водачът трябва да се увери, че зацепването е успешно, като се опита да потегли напред. Ако двигателните колела превъртят и влекачът не тръгне напред, значи зацепването е било успешно. След това водачът може да премине към вдигане на опорите на полуремаркето и свързване на маркучите и кабелите към ремаркето. По един маркуч се подава високо налягане за освобождаване на спирачките, а по друг се подава оперативното налягане, което служи за управление на спирачните механизми. По един от кабелите се подава ток за бордовата мрежа на ремаркето, докато по друг се подава сигнал за управление на ABS системата.

При разделяне първо се спускат опорите на полуремаркето, зашото в противен случай при изтеглянето на влекача предният край на полуремаркето ще падне, след това се освобождава заключващия механизъм на седлото. Преди да се премине към изтегляне на влекача трябва да се откачат маркучите и кабелите, защото в противен случай ще се скъсат. Чак след това може да се премине към изтегляне на влекача.

Традиционно лафетът е неподвижно свързан с рамата на влекача, но същствуват и конструкции, при които седлото може да се повдига или сваля. Това дава възможност за свърване както с нископодови полуремаркета, така и с такива с нормална височина. Преместването на лафета в надлъжно направление позволява промяната на дължината на цялата композиция.

Лафетът при някои модели е оборудван със сензори, които разпознават правилното заключване на механизма и подават съответен сигнал в кабината при водача.

Голямото натоварване при движение напред и триенето при завиване могат силно да износят шийката на царския болт, което с времето започва да се усеща, като почукване при потегляне, заради увеличената хлабина между седлото и болта. Поради неправилна поддръжка на механизма на седлото в практиката се случва и разкачането на връзката в движение, което води до неконтолируемо движение на полуремаркето и може да доведе до много сериозни инциденти. Именно за това на самия болт се гравират стойностите, на които е била изпитана неговата якост.

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *