Пътническият микробус Старт

81 / 100

История

Пътническият микробус Старт е произвеждан в СССР в периода 1964 – 1970 г. Купето е от стъклопласти, а двигателят, окачването и пр. – от ГАЗ-21 (старата Волга с еленчето). Разработен е през 1963 г. от Северодонецката авторемонтна база с помощта на Северодонецкото производствено объединение “Стеклопластик”. Произведени са около 130 – 150 микробуса (точният брой не е известен).

Конструкция

Пътническият микробус Старт първоначално е изработен като макет в мащаб 1:10, дело на художника – дизайнер Ю.И. Андрос. След като дизайнът е съгласуван с творческият колектив и областното ръководство на партията, се пристъпва към изработване на гипсов макет в реален размер. В последствие върху този макет е изработена контраформата ползвана за отливане на купето. Купето е разположено върху рама и е изработено от стъклопласти с в матрица чрез ръчно, контактно формоване. След това са залепвани дървени укрепващи елементи за врати, продорци, таван и пр. Двигателят е разположен в средата на купето между седалките и капакът му е оформен като масичка.

Пътническият микробус Старт е с междуосие 2840 мм, дължина 5535 мм и ширина 1980 мм. Теглото е едва 1342 килограма, като за сравнение Волга ГАЗ-21, тежала 1460 кг. Двигателят с мощност 75 к.с. позволявал развиването на максимална скорост от 110 км/ч.п

Пътническият микробус Старт първоначално получава много позитивни оценки, но в процеса на експлоатация, а също и при държавните изпитания се проявяват редица недостатъци – висок разход на гориво (свързан с лошата аеродинамика), недостатъчна здравина на купето и на окачването на вратите, недостъпен за обслужване двигател, висока крайна цена (поради необходимостта купето да се изработва изцяло ръчно).

Към края на 60-те частите от ГАЗ-21 предоставени за пърите серии привършват и повече не се отпускат други. Това слага окончателно край на производството.

Произведените пътнически микробуси са се ползвали като маршрутни таксита, от милицията, едно става служебна кола на първия секретар на ЦК на КП на Украйна, репортерска кола и др.

До днес са оцелели само 4 екземпляра, един от които собственост на Мосфилм е използван при снимките на “Кавказка пленница”

Има и други опити за разработка и въвеждане в експлоатация на микробуси като например ЗИЛ-118 Юность

ВИДЕО

Източници

ru.wikipedia.org l novostey.net l sed.lg.ua l opoccuu.com

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *