предупреждение за напускане на лентата

77 / 100

Lane Departure Warning (LDW) е система за предупреждение за напускане на лентата. Това е една от системите за активна безопасност при съвременните автомобили, която използва бордовите камери на автомобила, за да определя положението му спрямо лентите за движение.

Трябва да се прави разлика между системата за предупреждение за напускане на лентата (LDW) и система за предпазване от напускане на лентата – LKA.

Система за предупреждение за напускане на лентата - индикатор
Система за предупреждение за напускане на лентата – индикатор

Ако водачът пристъпи линиите на пътното платно без да е подал мигач системата счита, че автомобилът напуска лентата за движение несъзнателно и предупреждава водача. Предупреждава се независимо дали линиите са прекъснати или не. Предупреждението може да се реализира чрез звуков, светлинен сигнал или вибрация. Най-често специално устройство кара волана да вибрира така, сякаш автомобилът е стъпил извън асфалта. Така “принуждава” водача да предприеме мерки и да върне автомобила обратно в лентата за движение.

По този начин системата за предупреждение за напускане на лентата може да се предотврати евентуален инцидент при неволно заспиване от страна на водача, или при разсейване. Подобен вид напускания на пътното платно са особено опасни в редица ситуации. Такива например са пресичане на осовата линия при двулентов път и навлизане в лентата за насрещно движение, смяна на лентата за движение на магистрала, където бавнодвижещ се автомобил може да засече друг с по-висока скорост и така да предизвика ПТП.

Принцип на действие

Предупреждение за напускане на лентата, наблюдение на състоянието
Предупредителни прагове и зони за позициониране в ISO 17361.

Системата за предупреждение за напускане на лентата използва принципа на преобразуване на Hough и Canny edge detector. Това са алгоритми за откриване на линиите на лентата в изображенията от камерата в реално време.

 

Разчита се на предна, или предна и странични камери (ако има такива). Основна диаграма на начина, по който работи алгоритъмът за откриване на лентата за подпомагане на предупреждението за заминаване на лентата е показан на фигурите.

При тези алгоритми от изображението се отрязва частта, която съдържа лентите, след което изображението се конвертира в черно-бяло. Така изчистеното от излишни обекти и цветове изображение се аналицира чрез алгоритми намилащи несъвършени екземпляри от обекти в определен клас форми.

Предпоставки за коректна работа

Система за предупреждение за напускане на лентата - камера
By Nozilla – Own work, CC BY-SA 3.0

Основният фактор за коректната работа на системата за предупреждение за напускане на лентата са ясните и отчетливи линии на пътното платно. При първите системи от този тип е имало редица проблеми именно поради недобра пътна маркировка. При по-модерните чувствителността към качеството на линиите намалява. Това обаче не значи, че заснежаване на пътното платно, например няма да попречи на системата да работи прецизно.

 

 

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *