Асистентът за аварийно спиране - AEB (Automatic Emergency Braking)

73 / 100

Асистентът за аварийно спиране – AEB (Automatic Emergency Braking) има за цел да елиминира човешкия фактор при внезапното спиране и е една немалка крачка към автономните превозни средства. Таози система е и е голям скок в развитието на активната безопасност на автомобилите.

Асистентът за аварийно спиране е активна система за безопасност, която активира спирачките на автомобила, когато бъде открит потенциален сблъсък. Както подсказва името му, той работи автоматично, без водачът действително да докосва спирачния педал. Също така може да увеличи спирачната сила, ако водачът прилага натиск върху спирачките, който не е достатъчен, за да предотврати сблъсък. Всички Системи AEB откриват превозни средства, а много от които могат да усетят пешеходци и велосипедисти.

При различните производители разбира се може да се срещне под различни названия, но както и да се нарича има за задача да спре автомобила преди да се е ударил в дадено препятствие. Статистиката показва, че 80% от ударите на пътя стават между два автомобила един зад друг.

Асистентът за аварийно спиране – AEB е най-ефективен именно при движение в колона със скорости до 60 км/ч. Поради тази причина някои застрахователи дори правят отстъпки за автомобили, които са оборудвани имено с нея.

Как работи?

Независимо дали използва радар, лазер или камера асистентът за аварийно спиране непрекъснато следи скоростта на автомобила пред нас, скоростта на нашия автомобил и дистанцията между двата автомобила. Освен това той следи и кой педал е натиснат от водача.

Асистентът за аварийно спиране работи най-често в тандем със Системата за предупреждение и избягване на челен удар – FCW. FCW често се обозначава със звук, видим сигнал или чрез тактилна обратна връзка. В повечето превозни средства FCW се активира момент преди AEB. Това дава възможност на водача да разбере, че предстои сблъсък и му дава шанс да реагира и натисне спирачката. Ако се предприемат недостатъчни действия, AEB се намесва.

Някои превозни средства използват радарни сензори, монтирани в предната решетка, бронята или въздушните отвори. Други разчитат на камери, които обикновено се монтират вътре в предното стъкло зад зоната на огледалото за задно виждане. Някои използват и двете.

Какъвто и да е начинът на откриване, софтуерът постоянно изчислява потенциала за сблъсък въз основа на сензорните данни. Ако са изпълнени конкретни параметри, софтуерът задейства FCW и AEB. Електрониката реагира много по-бързо човека и може винаги да натисне спирачките с пълна сила.

Асистентът за аварийно спиране – AEB е въведен през 2009 г. от лидера в системите за сигурност – Волво. В днешно време системата все още не се е наложила като задъжителен елемент от оборудването за безопасност на автомобилите и е налична предимно в автомобилите от по-висок клас, но има и такива, които я предлагат в цялата си гама от автомобили.

Основната причина за ниското ѝ разпространение е цената ѝ, но Volkswagen я монтира серийно в най-малкия си модел UP, което само показва, че системата не е чак толкова недостъпна.

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *